Home » Diensten » De Hypotheekshop » Veelgestelde vragen
Financieren
Veelgestelde vragen
Onderstaand vind je antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
Je kunt je hypotheek op diverse manieren aflossen, namelijk door middel van een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek, aflossingsvrije hypotheek, bankspaarhypotheek, spaarhypotheek, beleggingshypotheek, hybride hypotheek, levenhypotheek of verhuurhypotheek.
De meeste mensen kiezen voor een annuïtaire hypotheekvorm. Bij deze hypotheekvorm zijn de kosten aan het begin van de looptijd lager dan bij een lineaire hypotheekvorm. Dit komt doordat je in het begin meer aflost bij de lineaire hypotheek ten opzichte van de annuïteitenvorm. Veel mensen kunnen de hoge kosten aan het begin van de looptijd van een lineaire hypotheek om die reden niet direct ophoesten en kiezen om die reden voor een annuïtaire hypotheek.
Sinds 2013 krijg je geen hypotheekrenteaftrek meer op je aflossingsvrije hypotheek, maar er is tot op heden geen wet die het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek verbiedt. Je kunt deze hypotheekvorm dan ook nog steeds afsluiten. Bij de meeste geldverstrekkers mag je maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij lenen. Het overige deel moet je afbetalen door middel van een annuïtaire- of lineaire hypotheek.
Ook als ondernemer kun je een hypotheek afsluiten. Net als bij ‘gewone’ hypotheken berekent de geldverstrekker aan de hand van een jaarinkomen wat je kunt lenen. Om je inkomen te kunnen bepalen, nemen geldverstrekkers doorgaans een gemiddelde van je jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Maar ook als je deze cijfers nog niet hebt, kun je in aanmerking komen voor een hypotheek. De geldverstrekker kijkt in dat geval of jouw onderneming stabiel genoeg is om elke maand je hypotheeklasten te kunnen betalen.
Als je een huis gaat kopen, mag je tot 100% van de marktwaarde lenen. De bijkomende kosten voor het kopen van een huis – ongeveer 5-10% van de koopsom – moet je uit eigen middelen betalen. Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor een makelaar, taxatie, bouwkundige keuring en NHG. Daarnaast kun je ook eigen geld inbrengen in je hypotheek en zo je maandlasten verlagen.
Bruto hypotheeklastenmaandlasten verlagen.
De bruto hypotheeklasten zijn de maandelijkse lasten die je aan je geldverstrekker betaalt voor de lening. Daaronder vallen zowel je de aflossing als de hypotheekrente.
Netto hypotheeklasten
Een gedeelte van je maandelijkse hypotheeklasten is fiscaal aftrekbaar bij de Belastingdienst. Het bedrag dat overblijft na deze fiscale aftrekkosten, dat zijn de netto hypotheeklasten.
Je kunt in aanmerking komen voor een starterslening als jouw gemeente een regeling voor startersleningen heeft. Dit kun je opzoeken op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Heeft jouw gemeente een regeling? Check dan of je aan de voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden kunnen per gemeente verschillen.
Met een Starterslening kun je vaak nét dat beetje extra lenen om toch een huis te kunnen kopen. Daarnaast betaal je de eerste drie jaar geen rente en aflossing, en dus houd je je maandlasten betaalbaar. De gemeente biedt samen met SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) Startersleningen aan. De hoogte van de Starterslening wordt bepaald aan de hand van je inkomen en de woningprijs. Na drie jaar wordt er een inkomenstoets gedaan om te bepalen wat je maandlasten daarna gaan worden.
Er is een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een Starterslening: je moet minimaal 18 jaar zijn, voor de eerste keer een huis kopen en zelf in het huis gaan wonen. De gemeente die de lening aanbiedt, kan nog aanvullende voorwaarden stellen. Je Hypotheekshop-adviseur kan je daar alles over vertellen en uiteindelijk voor jou de aanvraag doen.
Voordelen starterslening
• Je sluit altijd een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af
• Je maandlasten passen bij je inkomen
• Na de looptijd van 30 jaar heb je je hypotheek helemaal afgelost
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is één van de belangrijkste hypotheekregelingen in Nederland en wordt uitgevoerd door Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). NHG is een garantieregeling die in actie komt wanneer je de hypotheek voor langere tijd niet kunt betalen. Of wanneer je buiten jouw schuld om in de problemen komt. In ruil voor deze zekerheid, kan de geldverstrekker je rentekorting bieden, waardoor je een lagere hypotheeklast hebt.
Met NHG ga je voor veilig, verantwoord en betaalbaar lenen en wonen en houd je geld over voor andere dingen. De belangrijkste voordelen:
• Verantwoord lenen: een NHG hypotheek voldoet aan de normen die het Nibud stelt voor verantwoord lenen. Je leent dus niet ‘boven je stand’.
• Lagere rente: omdat de geldverstrekker minder risico loopt ligt de hypotheekrente gemiddeld 0,40–0,50% lager. Voor de huidige NHG rentestanden zie de rentevergelijker.
• Besparen op energie: je kunt energiebesparende voorzieningen meefinancieren. Denk aan zonnepanelen, een HR-ketel, dakisolatie en spouwmuurisolatie.
• Hulp bij betaalproblemen: kun je je NHG hypotheek buiten je schuld niet meer betalen? Samen met je hypotheekadviseur helpt NHG een passende oplossing te vinden.
• Kwijtschelden restschuld: onder bepaalde voorwaarden kan NHG de restschuld die overblijft bij verkoop kwijtschelden.
Hoe hoog zijn “kosten koper”? Kosten koper (k.k.) zijn de bijkomende kosten die jij moet betalen bij het kopen van een huis, of je nu voor de eerste keer een huis koopt of doorstroomt naar een ander huis. De kosten koper bestaan uit kosten voor de aankoop van de woning én kosten die je maakt om de woning te financieren. Deze kosten kun je niet meefinancieren in je hypotheek en moet je dus uit eigen zak betalen.
Met de rekentool op www.hypotheekshop.nl reken je eenvoudig en snel uit wat jouw “kosten koper” worden.