Bouwdepot

Stap 10

Bouwdepot

Overweeg je een nieuwbouwhuis te kopen? Omdat er vaak nog geen steen op de ander staat en je niet koopt van een vorige bewoner, werkt de financiering anders. Hoe? Je krijgt te maken met een bouwdepot voor nieuwbouw, met betalingstermijnen en met renteaftrek. Allemaal zaken waar je over na wilt denken voor je aankoopt en bij het afsluiten van een hypotheek. Uiteraard speelt ook belastingaftrek een rol. Lees even mee.

Wat is een nieuwbouwdepot?

Sluit direct de volledige hypotheek af, vaak wordt de grondtermijn dan direct aan de aannemer betaald en, afhankelijk van hoe ver de bouw is, ook een of meerdere bouwtermijnen. De rest komt op een speciale rekening, een bouwdepot waarop het geld dat je leent (je hypotheek dus) minus hetgeen aan de ontwikkelaar wordt betaald, tijdelijk geparkeerd staat. Vanuit dit nieuwbouwdepot ga je de facturen voor de bouw aan de aannemer betalen. Meestal stuur je de ondertekende facturen naar de bank en die zorgt dan voor de betaling. Bewaar ze goed, ook voor de belasting! Je gaat je huis-in-wording in vooraf vastgelegde fases betalen. Hoe dat werkt met die betalingstermijnen, zoals we dat noemen, lees je hieronder.

Nieuwbouwwoning

Voor elke bouwfase een betalingstermijn

Nadat de grond is aangekocht, start de aannemer met de bouw. Dat is fase één. Dat betekent dat jij je eerste betalingstermijn gaat voldoen. Vanaf dat moment betaal jij zo’n termijn uit je nieuwbouwdepot bij elke nieuwe fase die de bouw ingaat. In je aannemingsovereenkomst staat precies welke termijn je wanneer betaalt. Je betaalt bijvoorbeeld een termijn bij het storten van de vloer of als het stukadoors- en tegelwerk gereed is. Het aantal bouwfases en de hoogte van de betalingstermijnen verschillen per project.

Nieuwbouwwoning

Hoe werkt een nieuwbouw bouwdepot?

Voor elke termijn krijg je van je aannemer een factuur; het bedrag moet corresponderen met de bij de verkoop afgesproken bedragen en data. Je mag vanuit dit depot alles betalen wat met de ‘onroerende zaken’ van je huis te maken heeft. Dus wel de kosten voor het stucwerk , geen luxaflex. Wel een keuken, maar niet die mooie bank. De geldverstrekker betaalt het geld direct uit naar de aannemer of naar de keukenleverancier. Heb je een factuur al zelf betaald? Dan moet je een betaalbewijs aanleveren en maakt de geldverstrekker het geld over naar je rekening.

Hoeveel rente betaal je over een bouwdepot?

Je hypotheek geld zit dus in dat (de) potje. Daar krijg je maximaal twee jaar rente over. Die twee jaar gaan in zodra je de koop- of aanneemovereenkomst hebt getekend. Heb je op dat moment
nog geen hypotheek afgesloten, dan gaan die twee jaar lopen bij levering bij de notaris (dat is ook vaak het moment dat je hypotheek ingaat). Is je huis na twee jaar nog niet klaar, dan
moet je je bouwdepot verlengen, maar krijg je dus geen rente meer. Je betaalt ondertussen wel je hypotheek door; de rente die je daarvoor betaalt is (doorgaans) uiteraard wel aftrekbaar.

Stijgende kosten naarmate de bouw vordert

Je hoort soms zeggen dat je de rente die je betaalt voor je hypotheek zo’n beetje af kunt strepen tegen de rente die je krijgt op het depotbedrag. Dat is niet zo. Wij helpen je graag met een juist overzicht van alle kosten. Naarmate de bouw vordert stijgen je maandlasten sowieso. De rente en aflossing die jij betaalt, blijven immers hetzelfde, terwijl de rente op je depot afneemt. Wil je daar meer over weten, dan kun je ons altijd bellen of even
binnen lopen.

Verbouwen met een bouwdepot

Bij een nieuwbouwhuis moet je dus altijd een nieuwbouwdepot aanvragen en heb je met bouwtermijnen te maken, totdat je potje leeg is en je droomhuis klaar. Ook bij een verbouwing kun je te maken krijgen met een bouwdepot. Kun jij je droomwoning niet vinden en wil je je huidige woning aanpassen aan jouw woonwensen? Dan kan verbouwen met een bouwdepot een alternatief zijn voor verhuizen.