Extra onderzoek

Stap 5

Extra onderzoek

Als je een huis koopt, mag je verwachten dat het huis geschikt is voor ‘normaal gebruik’. Dit betekent dat er goed en veilig gewoond kan worden met een redelijke mate van duurzaamheid. Toch kan er sprake zijn van zichtbare of onzichtbare gebreken die het normale gebruik van de woning belemmeren.

Onderzoeksplicht

Als koper heb je een onderzoeksplicht. Dit betekent dat er van jou als koper verwacht wordt dat je de staat van het huis onderzoekt. Zichtbare gebreken die je bij de bezichtiging had kunnen ontdekken, kunnen later niet als verborgen gebrek worden benoemd. Deze zijn voor eigen rekening. De verkoper heeft een mededelingsplicht, ook wel de informatieplicht genoemd. Deze
mededelingsplicht verplicht de verkoper alle informatie te verstrekken die voor jou als koper belangrijk kan zijn. Zo is hij verplicht je te laten weten of een huis gebreken heeft en welke dat zijn. Houd er wel rekening mee dat een verkoper zelf niet altijd op de hoogte is van verborgen gebreken.

Bouwkundige keuring

In sommige gevallen is het verstandig een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zeker bij oudere woningen. Een bouwkundige keuring is een onafhankelijke keuring door een bouwkundig inspecteur. De bouwkundige keuring maakt duidelijk welke gebreken een huis heeft en hoeveel onderhoud er op de korte én lange termijn nodig is. Deze gebreken legt de bouwkundig inspecteur vast in een bouwkundig rapport, samen met de kosten die nodig zijn om het huis te herstellen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slechte fundering, gevels die een grondige opknapbeurt nodig hebben, lekkage van het dak of ongedierte in huis. In alle gevallen is er (kostbaar) herstel of onderhoud nodig. Een bouwkundig rapport geeft je als koper meer zekerheid over de bouwkundige staat van het huis.

Clausules

Soms zijn er door de verkoper speciale clausules opgenomen in de koopovereenkomst. Deze clausules zijn opgenomen om de verkoper te beschermen en om te voorkomen dat hij aansprakelijk is voor (verborgen) gebreken van het huis. Hieronder staan de meest voorkomende clausules.

Clausules

Ouderdomsclausule

In het geval van een oude woning
kan een ouderdomsclausule zijn
opgenomen. Dit wijst de koper op het
feit dat de woning een bepaalde leeftijd
heeft en dat de bouwkwaliteit lager ligt
dan bij nieuwe woningen.

Clausules

Niet-bewoningsclausule

Als een verkoper de woning zelf niet heeft bewoond kan een nietbewoningsclausule van toepassing
zijn, bijvoorbeeld als de woning door erfgenamen wordt verkocht. De verkoper geeft hiermee aan niet op de hoogte te zijn van alle eigenschappen van de woning zoals een bewoner dat zou zijn. Als koper kun je het risico beperken door een bouwkundig onderzoek uit te laten voeren.

Energielabel

Alle huizen in Nederland hebben in ieder geval een voorlopig energielabel. Dit energielabel geeft informatie over de energieprestatie van een huis. De labels lopen van A+++ tot en met G. Bij de verkoop van een huis is de eigenaar verplicht een definitief energielabel aan te vragen. Wil je als koper vroegtijdig inzicht hebben in de werkelijke energiezuinigheid van een huis. Vraag daarom naar het energielabel.

Appartement kopen: Vereniging van Eigenaren (VvE)

Als je een appartement koopt, krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Een VvE vertegenwoordigt alle appartementseigenaren en is verantwoordelijk voor het gezamenlijke onderhoud van het gebouw. Met de aankoop van een appartement word je automatisch lid van een VvE en dus medeverantwoordelijk. Het is daarom belangrijk om te weten hoe het ervoor staat met de VvE.