5-tips-onderhoud-koophuis - Driessen Makelaardij

5 tips voor het onderhoud van je koophuis

Je hebt een eigen huis gekocht en bent van plan hier nog jaren te wonen. Een heerlijk vooruitzicht. Natuurlijk vergt een koophuis wel het nodige onderhoud. Door je woning goed te onderhouden voorkom je grotere problemen. Bovendien vergroot het de waarde van je huis. 5 tips die het onderhoud van je woning makkelijker maken:

1. Gebruik een onderhoudskalender

Zo zie je precies wanneer je welk onderhoud het beste kunt doen en ook hoe vaak. Sommige dingen doe je jaarlijks, bijvoorbeeld dakgoten schoonmaken. Het schilderen van je dakkapel hoeft niet ieder jaar. Het is handig om een goed overzicht te hebben. Dat voorkomt ook dat je dingen vergeet.

2. Schakel een vakman in

Sommige dingen kun je zelf doen maar voor sommige onderhoudsklussen loont het een vakman in te schakelen. Zo weet je zeker dat het onderhoud aan eventueel normen voldoet. Met professioneel onderhoud kun je gegarandeerd een aantal jaren vooruit.

3. Denk ook aan ‘onzichtbare’ zaken

Niet alleen aan het zichtbare onderhoud, maar ook aan de zaken die je niet direct ziet. Hoe staat het bijvoorbeeld met de isolatie van je huis? Heeft de cv-ketel weer een onderhoudsbeurt nodig? Door ook deze ‘onzichtbare zaken’ goed te onderhouden voorkom je oplopend energieverbruik en bijkomende kosten.

4. Zorg voor voldoende budget

Bij het kopen van een huis is het slim om niet alleen te kijken naar de vraagprijs, maar ook de verwachte onderhoudskosten in je financiële overzicht mee te nemen. Die kosten kunnen sterk wisselen per huis. Maak een overzicht van de verschillende klussen die je de komende jaren verwacht. Bijvoorbeeld schilderwerk, elektriciteitscheck, dakonderhoud. Zet al van tevoren geld opzij zodat je op het moment dat de klus zich aandient ook voldoende budget hebt.

5. Bewaar gegevens en materialen

Zijn de onderhoudswerkzaamheden achter de rug? Bewaar dan de nodige gegevens. Wat is het kleurnummer van de verf op de kozijnen? Hoe zit het met de garantie voor de dakreparatie? De contactgegevens van de elektricien? Ook handig: houd wat materiaal achter de hand. Mochten tegels, dakpannen tussentijds onverhoopt beschadigd raken, dan heb je direct de juiste materialen en kun je ze direct vervangen.