Vraagprijs bepalen

Stap 1

Vraagprijs bepalen

De centrale vraag die bij iedereen op komt zodra je je huis wilt verkopen is: “Wat is mijn huis waard?” De vraagprijs van een huis is niet hetzelfde als de waarde van een huis.

De WOZ-waarde van het huis welke jaarlijks wordt vastgesteld door de gemeente is niet hetzelfde. Wel geeft het een indicatie van de waarde en is het vaak grondslag voor de belastingdienst voor heffing van bijvoorbeeld vermogensbelasting en onroerende zaakbelasting. De verkoopwaarde van het huis is afhankelijk van de actuele woningmarkt.

En natuurlijk wil je je huis voor de beste prijs verkopen. Maar wat is die beste prijs? Een te hoge vraagprijs leidt bijna altijd tot weinig of geen belangstelling en een te lage vraagprijs
gaat mogelijk ten koste van de opbrengst. Een realistische vraagprijs ligt daar dus tussenin.

In de vraagprijs is soms ruimte verwerkt om te onderhandelen. De gewildheid van de woning, de persoonlijke situatie van jou als verkoper en de zoekcategorieën op funda.nl spelen een rol in het bepalen van de vraagprijs. Je kan natuurlijk zelf de vraagprijs bepalen, maar in de meeste gevallen kiezen verkopers ervoor zich te laten adviseren door een van onze makelaars. Wij komen langs om het huis te inspecteren en leggen alle woninggegevens vast in een opnamerapport. Als het om een oude woning gaat of als er gebreken zijn, adviseren we om bepaalde clausules op te nemen of adviseren we om bepaalde mankementen voor de start verkoop te verhelpen of een bouwkundig rapport op te laten maken. Aanvullend vergelijken wij, met behulp van de NVM-database, de marktprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving en geven wij advies over het verplichte energielabel. Het opnamerapport en de aanvullende informatie over de woning vormen samen de basis voor de vraagprijs die wij adviseren.

Clausules

Soms kun je als verkoper speciale clausules opnemen in de koopovereenkomst. Deze clausules kun je opnemen om jezelf te beschermen. Dit zijn de meest voorkomende clausules:

Makelaardij

Ouderdomsclausule

In het geval van een oud huis kan een ouderdomsclausule zijn opgenomen. Dit wijst de koper op het feit dat de woning een bepaalde leeftijd heeft en dat de bouwkwaliteit lager ligt dan bij nieuwe woningen.

Makelaardij

Niet-bewoningsclausule

Als een verkoper de woning zelf niet
heeft bewoond kan een niet-bewoningsclausule van toepassing zijn, bijvoorbeeld als de woning door erfgenamen wordt verkocht. De verkoper geeft hiermee aan niet op de hoogte te zijn van alle eigenschappen van de woning zoals een bewoner deze wel kent.

Wij zijn natuurlijk bekend met dit soort clausules en alle andere zaken in een koopovereenkomst. Wij kunnen inschatten of het opnemen van clausules noodzakelijk of gewenst is.

Energielabel

Alle huizen in Nederland hebben een voorlopig energielabel. Dit energielabel geeft informatie over de energieprestatie van een woning. De labels lopen van A+++ tot en met G. Met een A-label heb je een energiezuinige woning. Bij labelklasse G zijn er veel verbetermogelijkheden op het gebied van energieprestaties.

In 2015 heeft de overheid iedere woningeigenaar een voorlopig energielabel gegeven. Het voorlopige energielabel is een inschatting op basis van gegevens uit het Kadaster. In de praktijk kan een woning echter een beter of slechter energielabel hebben. Daarom wordt een definitief energielabel vastgesteld door een erkend deskundige.

Bij de verkoop van een huis ben je als verkoper verplicht een definitief energielabel aan te vragen. Het energielabel moet aanwezig zijn voordat de woning op Funda komt. Vraag daarom op tijd het definitieve energielabel aan. Wij weten hier alles van en aangezien wij de expertise zelf in huis hebben kunnen wij dit snel en goedkoop voor je regelen.

De makelaarscourtage

Als je besluit je huis te verkopen met onze hulp betaal je daarvoor een courtage. Dit is een vergoeding voor onze werkzaamheden. De vergoeding bestaat meestal uit een percentage van de verkoopprijs.

Wij werken op basis van no cure no pay. Dit betekent dat wanneer er geen koopovereenkomst gesloten wordt, je ook niets betaalt.

De courtage en andere afspraken leggen we vast in een opdracht tot dienstverlening.

Mededelingsplicht

Als verkoper heb je een mededelingsplicht, ook wel de informatieplicht genoemd. Deze mededelingsplicht verplicht jou als verkoper alle informatie te verstrekken die voor de koper belangrijk kan zijn. Zo ben je verplicht te laten weten of de woning gebreken heeft en welke dat zijn. Wij helpen je natuurlijk met het op de juiste manier invulling geven aan de mededelingsplicht.